Vyhledávání v seznamu vyšetření
Imunologie
Anti-deaminovaný gliadin IgA
Zkratka/Název |
Anti-deaminovaný gliadin IgA |
Princip stanovení |
CLIA |
Primární vzorek |
Krev |
Odběrová souprava |
Plast se separačním gelem (Vacuette: červený uzávěr) |
Pokyny pro odběr |
Dle udání výrobce nejsou stanoveny zvláštní požadavky na přípravu pacienta před odběrem. |
Podmínky uchování |
Stabilita při 4-8 °C 7 dnů |
Podmínky transportu |
Nejsou zvláštní požadavky na transport |
Doba odezvy |
14 dní |
Frekvence stanovení |
1x týdně |
Referenční meze |
Reaktivita CU Negativní < 20 Slabá pozitivita 20 – 30 (šedá zóna) – vyšetření opakovat Pozitivní ˃ 30 |
Interpretace |
Reaktivita v CU je přibližně úměrná titru autoprotilátek ve vzorku pacienta. Výsledky jsou vydávány v CU (chemiluminiscenční jednotky) |
Klinické informace |
Celiakie (glutenová enteropatie) je definovaná jako závažné chronické onemocnění tenkého střeva. Je způsobeno trvalou celoživotní nesnášenlivostí lepku. Na jejím vzniku se podílejí genetická predispozice i další faktory (kojení, skladba potravy, infekce). Nejčastější výskyt onemocnění je v dětském věku a v dospělosti mezi 30-50 rokem. V evropských zemích je četnost výskytu 1:100 až 1:200. Častá je asociace celiakie s jinými chorobami (diabetes melitus 1. typu, tyroiditidy, revmatoidní artritida). Vzhledem k poměrně nízké úspěšnosti stanovení správné diagnózy zejména u dospělých pacientů je laboratorní vyšetření vhodné při vyhledávání potenciálních pacientů i pro monitorování dodržení bezlepkové diety. Obzvláště koncentrace protilátek proti tkáňové transglutamináze a endomysiu kopírují bezlepkovou dietu a to již v prvních měsících po jejím nasazení. Protilátky proti gliadinu mají vyšší význam u dětí do 2 let věku, kdy protilátky proti endomysiu a tkáňové tranglutamináze nemusejí být ještě detekovatelné. Protilátky proti gliadinu u predisponovaných jedinců vyvolávají vznik IgA respektive IgG (u IgA deficientních jedinců). Při vazbě gliadinu na enzym tkáňová transglutamináza dochází postupně k vzniku nových epitopů, proti kterým se tvoří nové protilátky (teď již autoprotilátky) (rozšiřování epitopů). Takto vznikají protilátky také proti endomysiu a tkáňové transglutamináze (hlavní antigen endomysia) Gliadiny jsou proteiny obsahující vysoké množství aminokyselin prolin a glutamin. Je dobře zdokumentováno, že protilátky proti gliadinu rychle klesají při bezlepkové dietě a vzrůstají ihned po výskytu glutenu ve stravě. Sérologický test je vhodnou metodou k monitorování malých dětí, u kterých nemusejí být protilátky proti endomysiu a tkáňové transglutamináze zatím detekovatelné. Test je vhodný pro monitorování bezlepkové diety. Stanovení protilátek proti gliadinu se provádí chemiluminiscenčním testem ve třídě IgG a IgA. Klinická indikace: celiakie 1. Určení diagnozy 2. Dodržování bezlepkové diety |
Poznámky |
Omezení: protilátky proti gliadinu jsou přítomny u dalších diagnóz (IBD, přecitlivělost na kravské mléko) |
Pracoviště |
Imunologie a alergologie |
Doba doordinace požadavků |
14 dní |
|
|