Vyhledávání v seznamu vyšetření
Imunologie
Anti-sója IgA respektive IgG
Zkratka/Název |
Anti-sója IgA respektive IgG |
Princip stanovení |
ELISA |
Primární vzorek |
Krev |
Odběrová souprava |
Plast se separačním gelem (Vacuette: červený uzávěr) |
Pokyny pro odběr |
Dle udání výrobce nejsou stanoveny zvláštní požadavky na přípravu pacienta před odběrem. |
Podmínky uchování |
Stabilita při 4-8 °C 7 dnů |
Podmínky transportu |
Nejsou zvláštní požadavky na transport |
Doba odezvy |
14 dní |
Frekvence stanovení |
1x týdně |
Referenční meze |
Index pozitivity negativních hodnot < 1 Index pozitivity hraničních hodnot 1 – 1,3 Index pozitivity pozitivních hodnot > 1,3 |
Interpretace |
Výsledkem je index pozitivity (IP) |
Klinické informace |
Nesnášenlivost sójových bobů je příčinou druhé nejčastější intolerance. Může být vyvolaná různými složkami sóji, mezi které patří zásobní a funkční proteiny, enzymy a inhibitory trypsinu a chymotrypsinu a glykoproteiny, nazývané též lektiny. Tyto složky se mohou v organismu chovat jako antigeny a vyvolávat tvorbu individuálně specifických protilátek různých tříd. Protilátky typu IgE stojí za vznikem imunopatologické reakce I. typu, jinak nazývaným alergie. Ta se projevuje orálním syndromem, kožními projevy, astmatem, gastrointestinálními potížemi a v nejtěžších případech i anafylaktickým šokem. Protilátky tříd IgA a IgG vyvolávají potravinovou intoleranci, která má méně specifický charakter, projevující se migrénami, průjmy, střevními obtížemi a nadýmáním. |
Poznámky |
|
Pracoviště |
Imunologie a alergologie |
Doba doordinace požadavků |
14 dní |
|
|