Kreatinin v séru | |
---|---|
Metoda | Absorpční spektrofotometrie |
Primární vzorek (biologický materiál) | Plná krev |
Odběrová souprava | ![]() |
Pokyny pro pacienta | Příprava k odběru |
Pokyny pro odebírající personál | Zabraňte delšímu zaškrcení paže. Před odběrem má být pacient bez fyzické zátěže. |
Podmínky transportu | 15 - 25 °C |
Stabilita | 7 dní při 20 °C, sérum 7 dní při 2 - 8 °C |
Doordinace | 7 dní |
Doba dodání | V den doručení (odpoledne) |
Věk od - do | Dolní ref. mez | Horní ref. mez | Jednotka |
---|---|---|---|
0D - 2T | 22 | 90 | µmol/l |
2T - 3R | 11 | 34 | µmol/l |
3R - 15R | 21 | 65 | µmol/l |
Ž 15R - 99R | 45 | 90 | µmol/l |
M 15R - 99R | 50 | 104 | µmol/l |
Zdroj referenčních mezí: Tomáš Zima - Laboratorní diagnostika
Posouzení funkční kapacity ledvinných glomerulů, odhad glomerulární filtrace, klasifikace chronického onemocnění ledvin. Monitorování akutního poškození ledvin, klasifikace v systému RIFLE nebo AKIN. Výpočet frakční exkrece
Kreatinin vzniká ve svalech jako konečný produkt degradace kreatinu a kreatinfosfátu, který je energetickou rezervou pro svalový stah. Jeho množství v organismu je přímo úměrné množství svalové hmoty (je tedy závislý na pohlaví, věku, váze a nutrici jedince). Menší množství kreatininu pochází ze stravy (tepelně upravené maso). Kreatinin jako nízkomolekulární látka je vylučován glomerulární filtrací a jenom zanedbatelná část (10%) tubulární sekrecí, proto sérová hodnota je používána k odhadu glomerulární filtrace.
V pokročilých stádiích ledvinného selhání vzhledem k narůstajícímu podílu vylučování kreatininu tubulární sekrecí odhad GFR založený na kreatininu odráží renální funkci nepřesně, glomerulární funkci nadhodnocuje.
Zvýšené hodnoty
Snížené hodnoty
Při klinických nejasnostech je nutné zvážit možnost lékové interference, které se vyskytují jak i při použití enzymových metod (falešné snížení - katecholaminy, metamizol, rifampicin, levodopa, metyldopa, dicynone, N-acetylcystein; falešné zvýšení – popisováno u otrav etylenglykolem).
Revize | 22. 7. 2025 |
Autor: | Ing. Petra Kabeleová |
Metoda je akreditována |