Anti-tTG IgA (Ab proti tkáňové transglutamináze) | |
---|---|
Metoda | CLIA (chemiluminiscence) |
Primární vzorek (biologický materiál) | Plná krev |
Odběrová souprava | |
Pokyny pro pacienta | Příprava k odběru |
Pokyny pro odebírající personál | Odběr žilní krve |
Podmínky transportu | Pokojová teplota (15 - 25 °C) |
Stabilita | Stabilita při 15 - 25 °C 8 hodin Stabilita při 2 - 8 °C 48 hodin Stabiltia při -20 °C 3 měsíce (nesmí dojít k opakovanému zmrazování a rozmrazování vzorku) |
Doordinace | 21 dní |
Doba dodání | 14 dní |
Věk od - do | Referenční mez | Vyhodnocení | Jednotka |
---|---|---|---|
0 - 99 let | < 20 | Negativní | CU |
20 – 30 | Slabá pozitivita | CU | |
> 30 | Pozitivní | CU |
Příbalový leták výrobce Inova Diagnostics.
Celiakie (glutenová enteropatie) je definovaná jako závažné chronické onemocnění tenkého střeva. Je způsobeno trvalou celoživotní nesnášenlivostí lepku. Na jejím vzniku se podílejí genetická predispozice DQ2 a DQ8 a další zevní faktory (kojení, skladba potravy, infekce). Nejčastější výskyt onemocnění je v dětském věku a v dospělosti mezi 30-50 rokem. V evropských zemích je četnost výskytu 1:100 až 1:200. Častá je asociace celiakie s jinými chorobami (diabetes melitus 1. typu, tyroiditidy, revmatoidní artritidy). Vzhledem k tomu, že se předpokládalo, že je celiakie onemocněním dětí, které s věkem vymizí, je toto onemocnění u dospělých pacientů stále silně podhodnoceno. V dnešní době je možné s vysokou přesností vyšetřit celiakii z krve a není proto při negativním nálezu nutná biopsie. Při průkazu pozitivity protilátek ve třídě IgA proti endomysiu, tkáňové transglutamináze a eventuelně, obzvláště u malých dětí do dvou let věku, protilátky proti gliadinu lze s vysokou jistotou predikovat celiakii aniž by byla nutné invazivní biopsie. Vyšetření celiakie je možné doplnit o genetické vyšetření. Lze konstatovat, že vhodná kombinace výše zmíněných parametrů umožňuje jak vyhledávat potenciální pacienty, tak monitorovat dodržování bezlepkové diety. Obzvláště koncentrace protilátek proti tkáňové transglutamináze a gliadinu klesají pod detekovatelnou mez. Vzhledem k tomu, že spouštěcím mechanismem rozvoje celiakie je gliadin mají u malých dětí do dvou let větší význam protilátky proti gliadinu než proti endomysiu a tkáňové tranglutamináze, které vznikají později při procesu, který se nazývá „rozšiřování epitopů-epitope spreading“.
U pacientů s deficitem IgA (výskyt 1:500) jsou patogenní protilátky ve třídě IgG. Proto by vyšetření koncentrace celkového IgA mělo být nedílnou součástí vyšetření u pacientů s podezřením na celiakii.
Protilátky proti tkáňové tranglutamináze jsou cílovou strukturou endomysia. Tento enzym se přímo účastní v patogenezi onemocnění (váže se na určité epitopy v molekule gliadinu). U vnímavých jedinců dochází k nastartování patologické imunitní reakce jak proti gliadinu tak následně proti tkáňové transglutamináze.
Stanovení protilátek proti tkáňové transglutamináze se provádí chemiluminiscenčním testem ve třídě IgG a IgA. Jako antigen je použita rekombinatní lidská tkáňová transglutamináza. Senzitivita testu je 87-97%, specifita 88-98%. V případě pozitivity protilátek proti tkáňové transglutamináze i endomyziu se blíží pravděpodobnost stanovení diagnózy celiakie 100%. Přesto se doporučuje potvrdit diagnózu genetickým vyšetřením a biopsií.
Ve většině případů se tyto protilátky vyskytují u pacientů s dg. celiakie pokud nedrží bezlepkovou dietu. V některých případech jsou zvýšené hodnoty nalézány i při onemocnění jater obzvláště autoimunitního původu.
U pacientů s deficitem IgA, jsou patogenní protilátky nacházeny ve třídě IgG. Proto by před samotným vyšetřením panelu protilátek, které se vyšetřují při podezření na celiakii, měla být vyšetřena hladina celkového IgA. V případě IgA deficitu dále vyšetřujeme ostatní parametry ve třídě IgG.
Omezení
Výrobce neuvádí.
Reaktivita v CU je přibližně úměrná titru autoprotilátek ve vzorku pacienta.
U metod vyšetřujících specifické autoprotilátky je doporučeno vyšetření celkového IgA z důvodu možného ovlivnění výsledků.
Revize | 1. 11. 2024 |
Autor: | Ing. Jana Boháčová, Ph.D. |
Metoda je akreditována |