Phone270 005 895(Po–Pá: 7:00–16:00)
Envelopehelpdesk@prevedig.cz

Anti-deaminovaný gliadin IgA

Anti-deaminovaný gliadin IgA
MetodaCLIA (chemiluminiscence)
Primární vzorek (biologický materiál)Plná krev
Odběrová souprava
vacuette_cervena_300x87.jpg
Vacuette červený uzávěr - plast se separačním gelem gelem​
Pokyny pro pacientaPříprava k odběru
Pokyny pro odebírající personálOdběr žilní krve
​Podmínky transportuPokojová teplota (15 - 25 °C)
StabilitaStabilita při 15 - 25 °C 8 hodin
Stabilita při 2 - 8 °C 48 hodin
Stabilta při -20 °C 3 měsíce (nesmí dojít k opakovanému zmrazování a rozmrazování vzorku)
Doordinace21 dní
Doba dodání14 dní

 

Referenční meze

Věk od - doReferenční mezVyhodnoceníJednotka
0 - 99 let< 20NegativníCU
 20 – 30Slabá pozitivitaCU
 > 30Pozitivní CU

 

Zdroj referenčních mezí

Příbalový leták výrobce Inova Diagnostics.

 

Indikace

  • Celiakie
  • Monitoring bezlepkové diety

 

Interpretace

Celiakie (glutenová enteropatie) je definovaná jako závažné chronické onemocnění tenkého střeva. Je způsobeno trvalou celoživotní nesnášenlivostí lepku. Na jejím vzniku se podílejí genetická predispozice i další faktory (kojení, skladba potravy, infekce). Nejčastější výskyt onemocnění je v dětském věku a v dospělosti mezi 30-50 rokem. V evropských zemích je četnost výskytu 1:100 až 1:200. Častá je asociace celiakie s jinými chorobami (diabetes melitus 1. typu, tyroiditidy, revmatoidní artritidy). Vzhledem k poměrně nízké úspěšnosti stanovení správné diagnózy zejména u dospělých pacientů je laboratorní vyšetření vhodné při vyhledávání potenciálních pacientů i pro monitorování dodržení bezlepkové diety. Obzvláště koncentrace protilátek proti tkáňové transglutamináze a endomysiu kopírují bezlepkovou dietu a to již v prvních měsících po jejím nasazení.

Protilátky proti gliadinu mají vyšší význam u dětí do 2 let věku, kdy protilátky proti endomysiu a tkáňové tranglutamináze nemusejí být ještě detekovatelné. Protilátky proti gliadinu u predisponovaných jedinců vyvolávají vznik IgG, respektive IgA (u IgA deficientních jedinců). Při vazbě gliadinu na enzym tkáňová transglutamináza dochází postupně k vzniku nových epitopů, proti kterým se tvoří nové protilátky (teď již autoprotilátky) (rozšiřování epitopů). Takto vznikají protilátky také proti endomysiu a tkáňové transglutamináze (hlavní antigen endomysia). Protilátky od pacientů s celiakií vážou velmi omezený počet specifických epitopů na molekule gliadinu, které byly selektivně deamidovány. Předpokládá se, že deamidace je způsobena enzymem spojeným s celiakií, tkáňová transglutamináza.

Gliadiny jsou proteiny obsahující vysoké množství aminokyselin  prolin a glutamin.  Je dobře zdokumentováno, že protilátky proti gliadinu rychle klesají při bezlepkové dietě a vzrůstají ihned po výskytu glutenu ve stravě. Sérologický test je vhodnou metodou k monitorování malých dětí, u kterých nemusejí být protilátky proti endomysiu a tkáňové transglutamináze zatím detekovatelné. Test je vhodný pro monitorování bezlepkové diety.

 

Omezení: protilátky proti gliadinu jsou přítomny u dalších diagnóz (IBD, přecitlivělost na kravské mléko).

 

Interference

Nebyla detekována žádná interference s hemoglobinem do 200 mg/dl, triglyceridy do 1000 mg/dl, cholesterolu do 224,3 mg/dl, bilirubinem do 10 mg/dl a RF IgM až do 500 IU/ml. 

 

Poznámky

Reaktivita v CU je přibližně úměrná titru autoprotilátek ve vzorku pacienta. Výsledky jsou vydávány v CU (chemiluminiscenční jednotky).

U metod vyšetřujících specifické autoprotilátky je doporučeno vyšetření celkového IgA z důvodu možného ovlivnění výsledků.

 

Revize1. 11. 2024
Autor: Ing. Jana Boháčová, Ph.D.
Metoda je akreditována
Tisk