Anti-deaminovaný gliadin IgA | |
---|---|
Metoda | CLIA (chemiluminiscence) |
Primární vzorek (biologický materiál) | Plná krev |
Odběrová souprava | |
Pokyny pro pacienta | Příprava k odběru |
Pokyny pro odebírající personál | Odběr žilní krve |
Podmínky transportu | Pokojová teplota (15 - 25 °C) |
Stabilita | Stabilita při 15 - 25 °C 8 hodin Stabilita při 2 - 8 °C 48 hodin Stabilta při -20 °C 3 měsíce (nesmí dojít k opakovanému zmrazování a rozmrazování vzorku) |
Doordinace | 21 dní |
Doba dodání | 14 dní |
Věk od - do | Referenční mez | Vyhodnocení | Jednotka |
---|---|---|---|
0 - 99 let | < 20 | Negativní | CU |
20 – 30 | Slabá pozitivita | CU | |
> 30 | Pozitivní | CU |
Příbalový leták výrobce Inova Diagnostics.
Celiakie (glutenová enteropatie) je definovaná jako závažné chronické onemocnění tenkého střeva. Je způsobeno trvalou celoživotní nesnášenlivostí lepku. Na jejím vzniku se podílejí genetická predispozice i další faktory (kojení, skladba potravy, infekce). Nejčastější výskyt onemocnění je v dětském věku a v dospělosti mezi 30-50 rokem. V evropských zemích je četnost výskytu 1:100 až 1:200. Častá je asociace celiakie s jinými chorobami (diabetes melitus 1. typu, tyroiditidy, revmatoidní artritidy). Vzhledem k poměrně nízké úspěšnosti stanovení správné diagnózy zejména u dospělých pacientů je laboratorní vyšetření vhodné při vyhledávání potenciálních pacientů i pro monitorování dodržení bezlepkové diety. Obzvláště koncentrace protilátek proti tkáňové transglutamináze a endomysiu kopírují bezlepkovou dietu a to již v prvních měsících po jejím nasazení.
Protilátky proti gliadinu mají vyšší význam u dětí do 2 let věku, kdy protilátky proti endomysiu a tkáňové tranglutamináze nemusejí být ještě detekovatelné. Protilátky proti gliadinu u predisponovaných jedinců vyvolávají vznik IgG, respektive IgA (u IgA deficientních jedinců). Při vazbě gliadinu na enzym tkáňová transglutamináza dochází postupně k vzniku nových epitopů, proti kterým se tvoří nové protilátky (teď již autoprotilátky) (rozšiřování epitopů). Takto vznikají protilátky také proti endomysiu a tkáňové transglutamináze (hlavní antigen endomysia). Protilátky od pacientů s celiakií vážou velmi omezený počet specifických epitopů na molekule gliadinu, které byly selektivně deamidovány. Předpokládá se, že deamidace je způsobena enzymem spojeným s celiakií, tkáňová transglutamináza.
Gliadiny jsou proteiny obsahující vysoké množství aminokyselin prolin a glutamin. Je dobře zdokumentováno, že protilátky proti gliadinu rychle klesají při bezlepkové dietě a vzrůstají ihned po výskytu glutenu ve stravě. Sérologický test je vhodnou metodou k monitorování malých dětí, u kterých nemusejí být protilátky proti endomysiu a tkáňové transglutamináze zatím detekovatelné. Test je vhodný pro monitorování bezlepkové diety.
Omezení: protilátky proti gliadinu jsou přítomny u dalších diagnóz (IBD, přecitlivělost na kravské mléko).
Nebyla detekována žádná interference s hemoglobinem do 200 mg/dl, triglyceridy do 1000 mg/dl, cholesterolu do 224,3 mg/dl, bilirubinem do 10 mg/dl a RF IgM až do 500 IU/ml.
Reaktivita v CU je přibližně úměrná titru autoprotilátek ve vzorku pacienta. Výsledky jsou vydávány v CU (chemiluminiscenční jednotky).
U metod vyšetřujících specifické autoprotilátky je doporučeno vyšetření celkového IgA z důvodu možného ovlivnění výsledků.
Revize | 1. 11. 2024 |
Autor: | Ing. Jana Boháčová, Ph.D. |
Metoda je akreditována |